Vanlige Vinsykdommer:
Vinsykdom | Kjennetegn | Årsak | Forebyggende | Botemiddel |
Slim- dannelse | Vinen renner som olje. Slimaktige tråder | Slimbakterier. Utvikles ved lavt surstoffinnhold. | Bruk rendyrket gjær, ikke bakegjær. Svovling, omstikking, og gjæring ved lavere temperatur. | Svovling og tilsetning av tannin (1 g. pr 10 l.) |
Eddik dannelse | Stikkende lukt av eddiksyre. På overflaten kan det bli et blåhvitt slim, eller en geleaktig hinne. | Villgjærsorter, eddikbakterier eller muggsopp samt tilgang på oksygen. Eddikbakteriene kan finnes i frukten, særlig om den har ligget knust en stund, den kan også overføres av fluer, eller selve utstyret kan være forurenset. | Tildekning av gjæringskaret, svovling og ikke for høy temperatur. | La eddikgjæringen fullføres, og du har eddik til flere års forbruk. Husk å sterilisere alt utstyr med svoveloppløsning dersom du har fått eddikgjæring i vinen. Bakteriene kan være vanskelig å bli kvitt |
Mugg- dannelse | En gråaktig hinne på overflaten. | Muggsopp, tilgang på luft. | Som ved eddikdannelse. | Fjern mugglaget, evnt. filtrer. Vinen omstikkes og svovles. |
Råtesmak | Råtesmak av vinen | Vinen skilles for sent fra gjæren, mangel på svovling og tilgang på luft. | Svovling, omstikking, bruk gjærlås, oppbevar ferdig vin i fulle kar. | Dersom den fortsatt er alkoholsvak kan den omgjæres. Ellers svovling og lagring. Den kan evnt. blandes med vin uten råtesmak og lagres. |
Melkesyre- dannelse | Surkålslignende smak og lukt. | Utvikles ved høy temperatur, og framskyndes av sen omstikking, usvovlet most og lavt surstoffinnhold. | Tidlig omstikking, svovling og gjæring ved lavere temperatur. | Som ved råtesmak. |
Finkel- gjæring | Vinen "river i halsen" | Bakterier omdanner sukker til "høyere alkoholer", som forårsaker den rivende smaken. | Som ved melkesyredannelse | Som ved råtesmak |
Smørsyre-dannelse | Lukt av smørsyre | Kan utvikles ved ualminnelig lavt surstoff innhold eller etter sterk muggdannelse. | Tilsetning av vinsyre | Finnes ikke |
Bittersmak | Vinen smaker bittert, brunfarge dersom vinen skulle vært rød. | Forekommer bare i viner som inneholder garvesyre | Unngå at overmodne frukter gjærer for lenge i mosten. Svovling | Svovling |
Legg inn en kommentar