Fire ting er viktig for å unngå vinsykdommer.
*Renslighet
*Riktig temperatur
* Svovling (konservering)
*Rask gjæring.
Renslighet
er alfa og omega. I det legger vi vask av frukt. Frysing av frukt i de tilfeller det vil være naturlig. Skolding av frukt.
Videre er det viktig at dunken er rengjort grundig, bruk ikke såpe!
Alt utstyr som kommer i kontakt med vinen må være 100% rent, flaskene må være rene, du kan gjerne bruke et par gram svovel i det vannet som du bløter korkene i. Silekleder o.l. må være kokte.
Det er også viktig å beskytte mosten mot innsekter og annen forurensning. Bruk gjærlås når den er på ballongen og legg et klede over dersom massegjæringen foregår i et åpent kar.
Temperatur
Det er så enkelt å passe på at det finnes ingen grunn til å slurve. Vingjær trives vanligvis best i temperaturer mellom 18 og 25 grader. De bakterier og sopper som er skadelig for vinen trives vanligvis i høyere temperaturer.
Svovling av frukten/mosten dreper skadelige sopp/sporer, mens vingjæren overlever. Se her. NB! Ikke alle vingjærtyper tåler svovel like godt. Dette står på pakken.
Rask gjæring
Som de fleste vet er alkohol konserverende, og allerede ved alkoholkonsentrasjon på 3-4% begynner de aller fleste sporer og bakterier å få problemer med å vokse og formere seg. Derfor er det utviklet gjær til "hjemmebruk" som kjapt kommer oppi en alkoholstyrke på 4-5%. Det kan også være en fordel å sette en forsats.
Merk at punktet om svovling er ikke nødvendigvis forenelig med rask gjæringe fordi svovling av mosten også vil bremse farten på vingjæren. Det er derfor viktig at du leser bruksanvisningen og sjekker om gjæren tåler svovel eller ikke.
Tabell over de mest vanlige vinsykdommene finner du her
*Renslighet
*Riktig temperatur
* Svovling (konservering)
*Rask gjæring.
Renslighet
er alfa og omega. I det legger vi vask av frukt. Frysing av frukt i de tilfeller det vil være naturlig. Skolding av frukt.
Videre er det viktig at dunken er rengjort grundig, bruk ikke såpe!
Alt utstyr som kommer i kontakt med vinen må være 100% rent, flaskene må være rene, du kan gjerne bruke et par gram svovel i det vannet som du bløter korkene i. Silekleder o.l. må være kokte.
Det er også viktig å beskytte mosten mot innsekter og annen forurensning. Bruk gjærlås når den er på ballongen og legg et klede over dersom massegjæringen foregår i et åpent kar.
Temperatur
Det er så enkelt å passe på at det finnes ingen grunn til å slurve. Vingjær trives vanligvis best i temperaturer mellom 18 og 25 grader. De bakterier og sopper som er skadelig for vinen trives vanligvis i høyere temperaturer.
Svovling av frukten/mosten dreper skadelige sopp/sporer, mens vingjæren overlever. Se her. NB! Ikke alle vingjærtyper tåler svovel like godt. Dette står på pakken.
Rask gjæring
Som de fleste vet er alkohol konserverende, og allerede ved alkoholkonsentrasjon på 3-4% begynner de aller fleste sporer og bakterier å få problemer med å vokse og formere seg. Derfor er det utviklet gjær til "hjemmebruk" som kjapt kommer oppi en alkoholstyrke på 4-5%. Det kan også være en fordel å sette en forsats.
Merk at punktet om svovling er ikke nødvendigvis forenelig med rask gjæringe fordi svovling av mosten også vil bremse farten på vingjæren. Det er derfor viktig at du leser bruksanvisningen og sjekker om gjæren tåler svovel eller ikke.
Tabell over de mest vanlige vinsykdommene finner du her
Legg inn en kommentar