Utvikling av gjær
Vingjær som vi kjøper i Norge er som oftest utviklet ved at det tas ut en prøve av en gjærende vinmost. Denne prøven blir studert i et mikroskop, man plukker ut gjærceller som har de rette egenskapene. F.eks. de som formerer seg fort, de som vokser fort som gir vinen riktig bouquet eller de som har høy tolleransegrense for alkohol.
Den gjærcellen som blir plukket ut blir så podet inn i en steril sukkerløsning. Her vil de formere seg, og hvert "barn" vil stort sett bli lik morcellen.
Vi kan også viderutvikle denne gjæren, ved å f.eks tilsette svovel kan man plukke ut de gjærcellene som overlever og avle videre på disse. Da kan man konservere mosten med svovel og fremdeles få vinen til å gjære. Man kan også redusere temperaturen og avle videre på gjærceller som tåler lave temperaturer. På den måten kan man frembrineg gjær med ideelle egenskaper
Alle gjærcellene vi finner i en pakke vingjær vil stort sett ha de samme egenskapene.
Populært
-
Vinen gjærer ikke. Gjæringen stopper opp for tidlig. Vinen stopper opp etter kort tids gjæring. Start med å måle vinens oechselgrad. Unde...
-
Eksempel på bruk av tabell for å bergne syrebehov Vi vil lage en blandingsvin av kirsebær, eple og rips, totalt 22 l. vin. Utifra side...
-
Gjæringskar Dersom det lages vin fra grunnen av d.v.s. at det brukes massegjæring av frukt, er det praktisk å bruke en plaststamp. Pass p...
-
Gjær I skallet på de fleste frukter/bær finnes det villgjær som i teorien kan omdanne sukker og vann til alkohol, men så og si alle oppskri...
Legg inn en kommentar