Utstyr til vinlegging

Gjæringskar

Dersom det lages vin fra grunnen av d.v.s. at det brukes massegjæring av frukt, er det praktisk å bruke en plaststamp. Pass på at den er stor nok, slik at det ikke "gjærer over", en kan regne med at massen "vokser" 30-40% i volum under stormgjæringen.
Når massen er silt (eller fra dag 1 hvis du gjærer fra sett eller hjemmelagd saft) , brukes et gjæringskar/ballong.
Gjæringskaret/ballongen bør være i glass eller plast godkjent for næringsmidler. Dunker i rustfritt stål er også velegnet men den være syrefast, ellers vil syren i vinen løse opp metallet, det vil misfarge vinen, og også sette smak.
Anbefalt for nybegynnere, at det har en størrelse på 20-25 l. Det er en praktisk størrelse fordi de fleste ingredienser som gjær, gjærnæring o.s.v. er pakket i pakningstørrelser som passer til 20-25 l. vin. De fleste vinsett baserer seg også på denne størrelsen. Det er også en størrelse som kan "håndteres", vinen skal kanskje ristes en del iløpet av tiden den er på ballongen.
Beholderen må også ha en utforming som gjør det mulig å sette på en gjærlås. 
Fordeler med å bruke gjæringsspann av plast med lokk:
*Lett å holde ren. Ta av lokket og skur den.
*Man kan ta av lokket og røre i vinen istedenfor å riste den
*Den er forholdsvis billig


Gjærlås
Gjærlåse er et lite bøyd rør i plast, som er fylt med vann. Den settes på ballongen igjennom en gummipropp/foring. Ballongen skal være helt tett utenom åpningen i gjærlåsen. Gjærlåsen har følgende funksjoner:
*Den hindrer at insekter og andre forurensingskilder kommer i kontakt med vinen.
*Den holder karbondioksyden på et "gunstig" nivå. D.v.s. at den holder karbondioksyden på plass inne i beholder, slik at den beskytter vinen mot påvirkning fra oksygenet i luften. Samtidig slipper den ut en del slik at ikke trykket blir for stort.
*"Blopper" det i gjærlåsen vet vi at vinen gjærer.
*Det er også en indikator for hvor i gjæringsprosessen vi er, når det blir lengre og lengre mellom hvert "blopp" betyr det at gjæringen avtar, og vinen begynner å bli ferdig.
Pris 10-15

Gjæringsmåler/oechselmåler/vinhydrometer.
En oechselmåler er en flytevekt som måler sukkerinnholdet i vinen. Den forteller om vinen er ferdiggjæret, den kan brukes til å beregne alkoholinnholdet i vinen(forutsetter måling før vinen begynner å gjære), den brukes til å beregne "farten" i gjæringen. Den brukes dersom du ønsker å lage din hjemmelagde vin nøyaktig like søt som din favorittvin. Dersom du vil prøve deg på mer "avanserte" saker som musserende vin/cider eller kanskje vin for diabetikere, må du ha en.


Hevert
En hevet brukes når vi stikker om vinen. En gummislange kan brukes, men jeg anbefaler en spesialhevert for vinlegging. Den har et rør av stiv plast i ene enden, som gjør det lettere å styre heverten når den er nedi dunken, det gjør det enklere å unngå å få med bunnfallet.


Termometer
Termometer brukes til å måle temperatur, både i rommet og på væske som tilsettes vinen.
Måleglass
Når oechselgraden på vinen skal måles er det praktisk å bruke et måleglass. Det er høyt, og smalt, slik at det skal lite vin til for å få oechslmåleren til å flyte. Dersom du bruker gjæringsspann, trenger du ikke måleglasss, da kan oechselvekten senkes direkte nedi vinen.
Et måleglass har dessuten en meget nøyaktig måleskala for væskemengde


Rensemiddel
Det er viktig at alt utstyr og ikke minst flaskene som vinen skal tappes på er helt rene. Såpe egner seg lite fordi det alltid vil være litt såperester igjen. Krystallsoda kan brukes, men jeg anbefaler et spesialrensemiddel for brygging f.eks. Chempro SDP. Damp er også velegnet til sterilisering og rengjøring av utstyr. Dersom du har tilgang på steemer kan det brukes i tillegg til normal rengjøring. Bare pass på at temperaturen ikke blir for høy når den brukes på glass.


Korker
Det finnes en rekke typer korker på markedet. De aller fleste er sterilisert på forhånd. Enkelte typer er behandlet med voks som gjør at de glir lett inn i flaskene. Korker skal normalt ikke kokes, det gjør dem harde, og det frigjør også uønskede smaksstoffer. Legg korkene i en plastpose, fyll på varmt vann direkte ifra springen (ca 65-70 grader) knyt igjen posen, og la dem ligge en halv time, da er de klare til bruk. Ønsker du å sterilisere dem, kan du ha etpar g. svovel direkte i denne posen.


Korkapparat
Det finnes to hovedtyper på markedet en type i plast eller tre hvor man må "banke" korken på plass,  og en i metall,  som fungerer etter vektstang prinsippet hvor korken presses på plass. Sistnevnte er absolutt å anbefale fordi den gjør jobben enklere, man får også en høyere kvalitet på resultatet.

Etiketter
Det bør brukes etiketter, slik at du vet hva du har i vinkjelleren. Det finnes en mengde etiketter på markedet. Bruk en type som er ferdig gummiert. På etiketten skriver du årgang. Dersom du lager vin fra sett, fører du også på den datoen som står på settet. Får du et godt resultat, kan du prøve å få tak i flere sett fra samme parti.


Krympekapsler
Mest til pynt, men er også med på beskytte korken mot ytre påvirkning. I tillegg kan den brukes som et del av "systematiseringen" av vinkjelleren. Du kan bruke forskjellig farge for forskjellig årganger og forskjellige sorter. "Krympes" over flaskehalsen ved hjelp av damp, eller med en sterk hårføner/varmepistol.


Vinometer
Med et vinometer måler du styrken på vinen. Du fyller vin i et tynnt glassrør, snur det og setter det på et flatt underlag. Vinen "senker" seg i glasset og du kan lese av styrken på en skala. Et vinometer vil ikke gi et 100% pålitelig resultat, i.o.m. at resultatet påvirkes av sukkerinnhold, og andre "faste stoffer" i vinen, kullsyreinnhold og temperatur. Om alkoholinnholdet i vinen er 15 eller 16%, betyr egentlig ikke så mye? Du vil dessuten kunne oppnå et mye mer nøyaktig resultat ved hjelp av avanert bruk av oechselmåler.

Vinfilterapparat
Med et vinfilterapparat vil du alltid få vinen klar uansett. Jeg anbefaler å tilsette klaring i form av kieselsol og gelantine som normalt. Når vinen har stått 4-5 dager kan du gi den en site "finish" med et filterapparat. Les mer.

Oppsummering av hva som behøves for å starte:
1 vinballong  av plast eller glass. Jeg bruker 25 - 30 liters plastkanner.
1 stor plastbøtte eller annet plastkar på ca 20 - 30 liter.
1 termometer til å måle temperaturen med.
Gjæringsmåler/oechselmåler/vinhydrometer
Gjærlås med kork eller gummihette som passer til vinballongen
Sil
Hevert (eller slange) til å tapping

Husk:
Alt utstyr må være rent. Bruk ikke såpe
Bruk ikke jernredskaper! Fruktsyren vil løse opp jernredskaper, og det vil vanskeliggjøre gjæringen, og vinen kan i tillegg bli misfarget.
Noter ned hva du gjør og dato. Dersom du foretar målinger feks med oechslevekt, så skriver du opp resultatene etterhvert.