Ettergjæring er kanskje ikke et helt korrekt utrykk fordi det også brukes i forbindelse med produksjon av musserende vin som man sier "ettergjærer" på flaske. Kanskje "sekundær gjæring " passer bedre?
Dette er tiden mellom stormgjæringen og når gjæringen avsluttes.
Når stormgjæringen avsluttes tilsettes ofte andre porsjon med sukker som er oppløst i vann, da tilføres næring samtidig som alkoholinnholdet i satsen senkes, (vannes ut), det fører ofte til at gjæringen tar seg kraftig opp igjen. Dette er en sunn utvikling, fordi dette er ofte en kritsk fase, dette er et punkt hvor gjæringen kan få seg et lite sjokk som i sjeldne tilfeller kan føre til at gjæringen stopper opp. (Hvis den skulle stoppe, se her
Når andre porsjon sukker er tilsatt og gjæringen tar seg opp igjen lønner det seg å senke temperaturen i rommet til 18-20 grader. Da kan du regne med en ukes lengre gjæringstid enn om temperaturen ligger på 25 grader, men kvaliteten på den ferdige vinen blir høyere.
I denne perioden passer vinen seg stort sett selv. Du bør sjekke hver dag at det bobler i gjærlåsen, og lee litt på dunken slik at satsen blander seg litt. Dersom du lager hetvin bør du også måle med oechselmåler med jevne mellomrom, første gang etter en uke, for å passe på at sukkeret ikke brukes helt opp, dersom du ønsker å maksimere styrken på vinen bør den ikke gå under +10, ikke tilsett for mye sukker heller, gjæren arbeider godt på en oechselgrad mellom 10 og 20, og holder du deg innenfor dette intervallet risikerer du heller ikke at vinen blir for søt. Les mer om hvordan du maksimerer alkoholinnholdet i hetvin.
Bordvinen måles når det er mindre enn 1 plopp pr. minutt i gjærlåsen, da bør den ligge rundt 0.
Populært
-
Vinen gjærer ikke. Gjæringen stopper opp for tidlig. Vinen stopper opp etter kort tids gjæring. Start med å måle vinens oechselgrad. Unde...
-
Eksempel på bruk av tabell for å bergne syrebehov Vi vil lage en blandingsvin av kirsebær, eple og rips, totalt 22 l. vin. Utifra side...
-
Gjæringskar Dersom det lages vin fra grunnen av d.v.s. at det brukes massegjæring av frukt, er det praktisk å bruke en plaststamp. Pass p...
-
Gjær I skallet på de fleste frukter/bær finnes det villgjær som i teorien kan omdanne sukker og vann til alkohol, men så og si alle oppskri...
Legg inn en kommentar