Stormgjæring
Stormgjæringen foregår vanligvis i perioden fra 24 timer og opptil en uke fra gjæren tilsettes. Faktorer som avgjør når stormgjæringen startes og avsluttes er temperatur, gjærtype, om du har satt forsats, næringsinnhold i satsen, sukkerinnhold og alkoholinnhold.
I denne perioden formerer gjærsoppen seg i et voldsomt tempo, så voldsomt at det kan "koke" over. Volumet på mosten kan "utvide seg" 40-50% i perioden, (det skummer), det er derfor viktig at man bruker rikelig stor ballong, og man kan godt sløyfe gjærlåsen i etpar døgn.
Når satsen når et visst alkoholnivå, begynner gjæringen å avta, rett og slett fordi alkohol virker som en gift på gjærsoppen, og den vokser og formerer seg saktere enn når alkoholinnhodet er lavt.
Dersom du bruker metoden massegjæring, er det vanlig å stikke om vinen og fjerne fruktrestene når stormgjæringsperioden avsluttes. Gjærer du med saft som basis blir det glidende overgang fra stormgjæring til ettergjæringsfasen, men det er vanlig å tilsette andre porsjon sukker når gjæringen avtar.
Populært
-
Vinen gjærer ikke. Gjæringen stopper opp for tidlig. Vinen stopper opp etter kort tids gjæring. Start med å måle vinens oechselgrad. Unde...
-
Eksempel på bruk av tabell for å bergne syrebehov Vi vil lage en blandingsvin av kirsebær, eple og rips, totalt 22 l. vin. Utifra side...
-
Gjæringskar Dersom det lages vin fra grunnen av d.v.s. at det brukes massegjæring av frukt, er det praktisk å bruke en plaststamp. Pass p...
-
Gjær I skallet på de fleste frukter/bær finnes det villgjær som i teorien kan omdanne sukker og vann til alkohol, men så og si alle oppskri...
Legg inn en kommentar