Bentonite
Bentonite er et klaringsmiddel. Det er rett og slett en renset leirtype som er så finkornet at den løser seg fullstendig opp i vann. Tyskerene kaller den "Geisenheimer Erde", og bruker den ofte til å klarne hvitvin. Grunnen til at den er mye brukt til hvitvin er at hvitvin normalt inneholder lite garvesyre, og gelantine som normalt ville vært brukt er derfor lite virksom. (se under)
Bentonite reagerer med protein som ellers ville gjort vinen uklar, og synker til bunns på ballongen. Vanlig "dose" er i underkant av 1 g. pr. liter.
Overdreven bruk kan gi jordsmak på vinen, og denne smaken blir sterkere ved lagring.
Populært
-
Vinen gjærer ikke. Gjæringen stopper opp for tidlig. Vinen stopper opp etter kort tids gjæring. Start med å måle vinens oechselgrad. Unde...
-
Eksempel på bruk av tabell for å bergne syrebehov Vi vil lage en blandingsvin av kirsebær, eple og rips, totalt 22 l. vin. Utifra side...
-
Gjæringskar Dersom det lages vin fra grunnen av d.v.s. at det brukes massegjæring av frukt, er det praktisk å bruke en plaststamp. Pass p...
-
Gjær I skallet på de fleste frukter/bær finnes det villgjær som i teorien kan omdanne sukker og vann til alkohol, men så og si alle oppskri...
Legg inn en kommentar