Hvorfor dekantere vin?
Det er i første rekke to grunner til at vi dekanterer vin. Vi får vekk bunnfallet som har samlet seg på flasken under lagringen. I tillegg tilføres luft, og det kan ha stor innvirkning på smaken, som oftest med positivt fortegn.
Unge og underutviklede viner har mest å tjene på dekantering. Når vinen tilføres luft etter et lengre opphold på flaske "bråmodner" den, og vi får et helt annet resultat enn om vinen helles direkte i glasset fra en nyåpnet flaske.
Det er umulig å gi en fasit på hvilke viner som bør dekanteres, men som hovedregel kan man si at jo yngre vinen er, jo mer er det å tjene på dekantering. Unge viner med mye garvesyre kan godt dekanteres 8-10 timer før servering. For de fleste viner er 2-3 timer passe.
For "gamle" og modene viner er dekantering ikke å anbefale de bør åpnes rett før servering for å hindre oksydering.
Hvordan dekantere vin?
Vi trenger følgende: Korketrekker, stearinlys, en karaffel eller en godt rengjort tom vinflaske og en papirduk/ren klut.
Minst et døgn før vinen skal drikkes, tas vinflasken opp av kjelleren og settes stående, aller helst i et rom som har den temperaturen vinen skal servers i.
Åpne flasken forsiktig, unngå å rykke til. Dersom det blir det minste rykk i flasken bør den stå i ro i minst en times tid slik at bunnfallet kan roe seg igjen.
Tørk av flasketuten innvendig med papiret.
Tenn lyset og sett det på et bord ved siden av karaffelen. Løft opp karaffelen og hold den på skrå. Løft opp vinen som skal dekanteres, hold den over lyset, og hell vinen over i karaffelen. Hold øye med vinen, når du får lyset gjennom halsen, ser du godt når bunnfallet kommer sigende. Stopp dekanteringen like før bunnfallet når flasketuten.
Det som blir igjen kan enten stå iro en tid og "dekanteres" direkte i glasset, det kan brukes til matlaging, eller det kan helles bort.
Nå kan du velge om du vil helle vinen tilbake i orginalflaska etter at du har rengjort den, eller du kan servere den direkte fra karaffelen.
Populært
-
Vinen gjærer ikke. Gjæringen stopper opp for tidlig. Vinen stopper opp etter kort tids gjæring. Start med å måle vinens oechselgrad. Unde...
-
Eksempel på bruk av tabell for å bergne syrebehov Vi vil lage en blandingsvin av kirsebær, eple og rips, totalt 22 l. vin. Utifra side...
-
Gjæringskar Dersom det lages vin fra grunnen av d.v.s. at det brukes massegjæring av frukt, er det praktisk å bruke en plaststamp. Pass p...
-
Gjær I skallet på de fleste frukter/bær finnes det villgjær som i teorien kan omdanne sukker og vann til alkohol, men så og si alle oppskri...
Legg inn en kommentar